2010. január 8., péntek

Warrior Diet

Képzeljétek, tán el sem hiszitek, mi jót találtam!

A neve Warrior diet. Szerzője Ori Hofmekler.

Nos gyorsan foglaljuk is össze miről szól ez. Ez a Hofmekler úr azt állítja, hogy ha nappal viszonylag keveset eszünk, akár kicsit éhesek is vagyunk (de nem éhezünk) és este jóóól bezabálunk, akkor az sokkal inkább a helyes út és életmód felé terel minket, több energiánk lesz és sok mást is kedvezően befolyásol ( pl. a nemi életet is :O ).

Hogy mire alapozza is ezt az úriember. Sok mindent mond, és még nem bújtam végig a könyvet, de egy példával próbálja megértetni velünk, miszerint: Melyik ragadozó veszélyesebb? A jóllakott vagy az éhes?

Véleménye szerint, az éhség bennünk sokkal több energiát szabadít fel. Ugyancsak elemzi, hogy napjainkban, ha ebédre, reggelire sokat eszünk, az ugye lelassít minket, és a mi kultúránkban sajnos nincs idő arra, hogy a bőséges ebédet, reggelit nyugodt körülmények közt megemésszük. Hányszor éreztük azt, hogy ebédszünetben megettük a jó kis rakott krumplit, vagy sült húsos krumplinkat, és utána csak punnyadtunk volna?
Hofmakler szerint az esti evés természetesebb is, hisz az ember régen nappal vadászott, és este akkor ette meg, mikor nyugi volt.

Az ember több energiát is termel, mikor éhes, hisz ilyenkor a szervezet rááll az energia termelésre, mert energiát kell szereznie.

Az egészet "Undereating" és egy "Overeating" szakaszokra lehet bontani, ahol az "undereating" szakaszban "allultáplálkozunk", tehát keveset eszünk, és ezzel "megvadítjuk" magunkat, majd jön a relaxos esti zabálás, ahol túlesszük magunkat, és nyugodtan meg tudjuk emészteni és feldolgozni, anélkül hogy a napközbeni stressz szétvinne minket.

Nos ez érdekes, és el is kezdtem, bár rá kellett eszmélnem hogy szinte mindig így éltem, hisz volt, hogy 1.5 napig elfelejtettem enni . Persze az nem jó, és nem követendő, és irgum-burgum, de ilyen is volt :D !

Szóval olvasom a könyvet, és közben csinálom is, aztán majd tudósítok ,hogy hogy s mint alakul.

Addig is szívesen vitára bocsájtom, mert nekem tetszik és jelenlegi ismereteim szerint akár működhet is!

Vitára fel :) !

Link Ori honlapjára ( senkit se tévesszen emg a honlapon felbukkanó megfáradt, lestrapált fej, biztos nem az éhezéstől van ;) )

9 megjegyzés:

  1. Ez érdekes, épp az ellenkezője amit amúgy hallani lehet táplálkozással kapcsolatban. Hogy állsz vele? - Vyper

    VálaszTörlés
  2. Jah, pont fordítva működik ,mint amit hallani lehet!
    De sok mindent kifejt benne, kezdve a méregtelenítéstől egészen a jobb táplálékfeldolgozásig!
    Jó haladok, kicsit hétvégén pihentettem, de hét közben megint nekimegyek. Csinálok magamról minden héten képet, majd meglássuk mi lesz 2-3 hónap múlva.

    VálaszTörlés
  3. Hali!

    Mint okleveles egészségfejlesztő hallottam ezt-azt. A Warrior's Diet-ről a véleményem a következő:
    - ha nap közben nem ennék idegesebb lennék, nehezebben menne a koncentráció, gyengének, levertnek érezném magam.
    - ha este bezabálnék, nyugtalanul aludnék, mert a gyomromat túlterheltem éjszakára,
    - ráadásul a túlzott telítettség miatt a szexhez sem lenne kedvem. Ki tud teli gyomorral fizikai aktivitást kifejteni?
    - az is a harcos diéta ellen szól, hogy nevéből adódóan harcosok (ősember, légiós, katona...) élhettek hasonlóan, de az ő életmódjuk merőben más a miénknél. Egy harcos a nap 24 órájából legalább 12-őt aktív mozgással tölt!
    - a mostanra talán hagyományossá váló napi ötszöri étkezés két okból mindenképpen egészségesebb és hasznosabb: nem leszel éhes, így ideges sem, valamint nem terheled túl az emésztőrendszered, mert többször keveset eszel.
    Utószónak a rendszer kiötlőjének honlapjára reflektálnék: a megvásárolható sok-sok étrendkiegészítő csomagból látszik, hogy elsődleges célja a hasznonszerzés...
    Jobb szeretek a józan észre hallgatni, mint holmi jól hangzó új találmányra. Mikor tudsz jobban teljesíteni, ha éhesen esel be az edzésre vagy, ha kiegyensúlyozattan? Nem értek egyet azzal sem, hogy nincs időnk napközben enni, mert rohanás van. Csak tervezés és akaraterő kérdése, hogy reggel fél órával előbb keljen az ember és megcsinálja a napi 2-3 szendvicsét. Ha valaki pedig a harcos útját akarja járni, akkor ez utóbbi módszerrel is edzheti akaraterejét.

    VálaszTörlés
  4. Ákos
    Egy hete nyomom a diétát. Napközben nem vagyok ideges (éhesnek viszont éhes vagyok)
    aludni nagyon jól aludtam az elmult pár napban (korábban, amikor este IS ettem, mint ahogy Te is írtad rosszul aludtam,most, hogy csak este eszek, ez nem így van), sex az mindig megy,mindegy, hogy teli e has vagy sem. Napi 5 étkezéssel csak a belem lett nagyobb, igaz nem mindig figyeltem, hogy mit eszek. Az utószórol, annyit, hogy nekem a könyvből nagyon nem az jött le, hogy vegyem meg a szerző termékeit.Egy lehetséges forrásként említi meg őket, nem mint egyetlen használható kiegészítőként. Az üres gyomorral való eddzés meg csak az elején kemény pár hét után megszokod. (ahogy a szerző írja is)

    Egynemoklevelesnemegészségfejlesztő

    Magyarul kapható már valahol a könyv?

    VálaszTörlés
  5. Tudtommal még nem, sajnos...
    Sajnos az ilyen dolgok nehezen jönnek be Magyarországra, ami nem main stream:P!
    De gratula akkor jól nyomod már :)

    VálaszTörlés
  6. Elvileg novemverben jön magyarul is a könyv!

    VálaszTörlés
  7. Azt elfelejtetted említeni, hogy este nem ész nélkül lehet zabálni, hanem zöldségekkel, rostos ételekkel kezdj, utána a fehérje tartalmúak és a végén szénhidrát, ha nagyon szeretnéd, de azok sem "finomított" dolgok. Továbbá hagyd abba az evést ha szomjasabb vagy, mint éhes - természetesen evés közben ne kortyolgass.

    VálaszTörlés
  8. üdv!

    én a kettlebell mellé szeretném ezt nyomatni, heti több alkalommal majdnem már crossfit stílusban és kicsit félek, hogy nem lesz elég az energia, meg az idővel is ütközni fog

    tudnál a tapasztalatokról ide írni?
    pifu4 kukac freemail.hu

    VálaszTörlés
  9. Heyhey! Hogy sikerült? Bevált a módszer? Én most találkoztam vele és kiváncsi vagyok megéri belevágni...

    VálaszTörlés