2009. december 21., hétfő

A Kettlebell


Legyen a mai bejegyzés témája a Kettlebell maga.
Több ember igényelte már, hogy írjak egy kis bemutatót arról mi ez, hogyan és mért is?

Nos, a kettlebell egy füles golyó, melyet Oroszhonban a takarmány mérésére használtak (talán mind a mai napig ;) ).
Idővel a tapasztalatok alapján egyre rendszerezettebb lett a használat módja. Később a Kettlebelleket párosával kezdték el használni, közéjük rudat illesztettek, a fogantyút eltávolították, és máris megérkeztünk a manapság használt súlyzók őséhez.
Az 1913-ban megjelent orosz "Herkules" nevű magazin szerint: "Egy sportág sem fejleszti az izomerőt és a testfelépítésünket, mint a kettlebelles atlétika". Az orosz erőembert Girjeviknek nevezték, ebből kitalálhatjuk, hogy a súlyt girjának !

Népszerűségének titka az egyszerűsége. Ez az az eszköz, amely egyszerre képes növelni az izomtömeget, fejleszteni az állóképességet és csökkenteni a zsírtartalékokat.
A kettlebell használatakor már a helyes testtartás is folyamatos koordinációt és erőkifejtést igényel, másrészt viszont a kettlebelles gyakorlatoknál szükség van szinte az összes izomcsoport együttes munkájára.
A kettlebell-edzés annyira intenzív, hogy 45-60 perc alatt képes megdolgoztatni az egész testet, miközben rendkívüli hatással van a szívre és a keringési rendszerre.

Zárszóként idézném egy az egyben a Kettlebelles alak leírását:

"Az orosz kettlebell nem Barbi és Ken játékszere, nem való azoknak, akik különálló izmok kollekciójára törekszenek. A kettlebell olyan, az antik szobrokhoz hasonló izomzatot farag, amiről messziről látszik a használhatóság: széles vállak párnás mellkas nélkül, kötegekben kidomborodó hátizmok, acélos felkar, inas-eres alkar, karcsú derék, kockás has és erős combok, amelyek azonban nem súrlódnak össze, mint általában azoké, akik sokat guggolnak. A kettlebell letakarítja rólad a felesleges zsírt a diéta vagy az aerobic megaláztatásai nélkül is, nem ritka a heti 1% testzsírcsökkenés. Ha túlsúlyos vagy, le fogsz fogyni. Ha sovány vagy, meg fogsz izmosodni."

Forrás:

Béres ALexandra leírása a Kettlebellről

A központi forrás: Kettlebell.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése