2009. december 9., szerda

Kettlebell és a Gerinc

Nos első bejegyzésemet kezdeném az egyik legalapvetőbb és legfontosabb részével a kettlebellnek: a Gerinccel.

Általában azt hallom az emberektől, hogy a kettlebell biztos hazavágja a gerincet és az ízületeket. És egyet kell értenem ezekkel az emberekkel.
Ha szakszerűtlenül, youtuberól ellesve, vagy csak saját kútfőből kezdünk el vele "hadonászni" és játszani vele, akkor valószínű meghúzódunk, megsérülünk.
Súly emelésénél az egyenes háttartás köztudott,mégis sokan nem veszik figyelembe. Ám nem ez az egyetlen szempont melyet nem veszünk figyelembe, így hát ha elővigyázatlanok vagyunk, a sérülések állandó társunkká fognak szegődni.

Alapvető amit mindig elmondok, hogy az egyenes háthoz, hozzátartozik a fejtartás is.
Összesen 33-35 csigolyánk van: 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4-6 farokcsigolya. Ebből látszik, hogy ha a fejünket előre avagy hátrahajtjuk a hátcsigolyák is követni fogják azt.

Ha a másik véget nézzük, akkor a csípőnél is van még mindig gerincünk. Talán itt érezhető az egyik hasznos vonása a kettlebellnek a csípő és a mély hátizmok megerősödése. A csípőkontroll, a feszítettség (a fenék és a törzs támasza) a gyakorlatok "csúcspontján" mind-mind elősegítik a gerinc stabilitását.


És hogy ne csak az én szavaimat olvassátok itt, beillesztem Dr. Erbszt András cikkének egy részletét:

"Az un. mély hátizmok rendkívül fontos szerepet játszanak az ágyéki gerinc stabilizálásában. A gyógytorna egyik fő törekvése ezen izmok erősítése az instabilitás megszüntetése céljából. A mély hátizmok azonban nehezen erősíthetők. Az alap izomerő megszerzése után nehéz a továbblépés az eszköz nélküli gyógytorna keretei között. Magam itt látom a kettlebell utánozhatatlan szerepét: Nem ismerek olyan módszert vagy eszközt, ami jobban erősítené ezeket az izmokat, mint a füles golyó!

Természetesen nem hanyagolható el a többi hátizomra és a törzs stabilizálásában szerepet játszó egyéb izmokra gyakorolt hatása sem."

Szeretnék kitérni itt a gerincferdülésre is, mert sokan kérdezik, hogy gerincferdüléssel lehet -e kettlebellezni. Természetesen, mint minden gerincbetegségnél, itt is konzultáljunk az orvossal, esetleg mutassuk, mondjuk el neki milyen mozgás szükséges a kettlebellhez és kérjük ki véleményét.
Egy rövid összefoglalót azért adok erről is.

A gerincnek van természetes ferdülése is, a nyaki és az ágyéki gerincszakasz előre, a mellkasi és a keresztcsonti szakasz hátrafelé hajlik. A felnőtt ember gerince kétszeres S alakban görbült és ezek a görbületek helyes tartásnál egymást kiegyenlítik.



Előfordulhat fiatalabbaknál helytelen tartásból,de akár az egyik végtag rövidsége miatt is , ámbár nagyrészt ismeretlen okokból következik be.
Alapvetően két fajta van: A Funkcionális gerincferdülés és a Strukturális gerincferdülés. A funkcionális gerincferdülésnél nincs bordakúp és torzió, itt komolyabb külső beavatkozás nélkül, akár sportolással is helyrehozható a ferdülés de legalábbis stabilizálható.
Fontos ,hogy szimmetrikus sportokat űzzön ilyenkor az ember ,melyekkel a hátizmokat tudja megerősíteni. Kerülendő ilyenkor például az evezés vagy biciklizés.
Én ehhez többek közt a kétkezes swinget és a deadliftet megfelelő gyakorlatnak tartom.

Nos egyelőre ennyi, a következő bejegyzés majd vicces, meg színes, meg szagos lesz ez most ilyen tudományos :) !

Források:

Kettlebell helye a gerincbetegségek megelőzésében és gyógyításában

Más véleménye is olvasható itt

Gerincferdülésről

5 megjegyzés:

  1. Honnan látod? Van itt valahol egy látogatómérő, vagy tán a megjegyzések számából következtetsz a látogatók számára?
    Vagy te már a kódot látod a csinos vörös mögött? :-)
    -Ákos-

    VálaszTörlés
  2. igazából a kódot csak nem akartam elárunlni:)

    VálaszTörlés